MIDDEN - DELFLAND

De lente is nu echt begonnen

20 maart 2011. Na de eerste meldingen van Grutto's in Zuid-Holland was de vraag: zijn ze ook al in Midden-Delfland? Snel dus naar de bekende Grutto fourageerplekken in de polders. En inderdaad, op 3 maart 2011 waren er in 't Kraaienest al enkele tientallen aanwezig en voelden zich veilig in het water. Samen met een groep scholeksters en enkele tureluurs werd er vooral wat bijgeslapen. Kleine groepjes kieviten vlogen voorbij of bevonden zich op de weilanden.

De lente is nu echt begonnen

De lente is nu echt begonnen

Even verderop in de Dorppolder verzamelden de altijd wat schrikachtige smienten zich als voorbereiding op de lange reis naar het noorden.

De lente is nu echt begonnen

Midden in de Klaas Engelbrechtspolder is ook dit jaar weer een plas-dras plek aangelegd. Op 9 maart 2011 bleek daar een fors aantal  (100+) grutto's aanwezig te zijn. Deze plas is eigenlijk pas goed te zien vanaf de kade van de Zijde en met behulp van een redelijke verrekijker of zoomlens. Ook hier enkele kieviten.

De lente is nu echt begonnen

Inmiddels zijn de bekende geluiden van de weidevogels overal rondom te horen en is het eerste kievitsei van Nederland in een Midden-Delflandse polder gevonden: Sjaak Rasens uit Maasland vond op 6 maart omstreeks 16.00 uur het gespikkelde eitje op een graslandperceel in de Commandeurspolder, Maasland. Ook de grutto's en tureluurs zullen nu wel aan het broeden zijn.

Terug naar het overzicht